Borddekking til bryllupsfesten

Annonse:
Feras 6 mai GANT

Duket til bryllup: Tips til utsmykket borddekking

Borddekking er en kunst i seg selv- men med litt hjelp er det faktisk noe alle kan klare. I samarbeid med Kid Interiør viser vi hvordan dere kan skape et vakkert bryllupsbord som gir startskuddet for en uforglemmelig bryllupsfest.

La borddekkingen sette den rette stemningen

Når det kommer til å planlegge dekor til bryllupet, er borddekking noe av det morsomste på to-do- listen, men også noe av det viktigste. 

Her kan man som brudepar virkelig sette sitt personlige preg, og løfte frem et utvalgt tema. Det går an å variere borddekkingen og dekorasjonen i det uendelige og la det ordinære bli ekstraordinært uansett om dere planlegger en intim feiring i Italia eller en overdådig slottsbryllup. 

Bordene blir et sosialt samlingssted for både dere og gjestene i bryllupet, og skal derfor være en hyggelig og fin plass å både spise, skåle og skravle. Sørg for at borddekkingen har noen flotte og iøynefallende detaljer, samtidig som det er tilrettelagt for sosial hygge. 

La deg inspirere!

VAKKERT BRYLLUPSBORD: Fint porselen sammen med gjennomtenkte dekorasjoner setter stemningen til bords. Foto: Kid/Hemtex

Personlighet i alle ledd

Først må dere finne ut hvorvidt dere skal ha et klassisk eller rustikt bryllup, et fargerikt temabryllup eller et moderne bryllup. Skal dere gifte dere om sommeren, høsten, vinteren eller våren? 

Valgene her setter føringer for hvordan dere pynter og dekorerer, og borddekkingen skal kunne representere dere som par og passe til stemningen dere ønsker. 

Er dere ute etter å oppnå en enkel og minimalistisk borddekking, er det viktig å holde servise, duk, servietter og bestikk i nøytrale farger, og heller la blomstene stå for fargeinnslaget. 

Med en hvit duk og levende lys skaper du enkelt et klassisk og vakkert bord. Velg to eller tre farger som komplementerer hverandre bra, og hold deg til dette igjennom pyntingen. 

LAG-PÅ-LAG: Plassér asjetter og skåler oppå hverandre, gjerne i ulike materialer. Foto: Kid/Hemtex
FRA NATUREN: Pynt opp bordet med sesongens vakre blomster. Foto: Kid/Hemtex

For en mer romantisk touch, velg hvitt, gull og lysrosa, for en klassisk og elegant stil er hvitt og sølv en tidløs fargekombinasjon. 

En rustikk stil på borddekkingen skaper en mer uformell atmosfære som likevel er romantisk, og passer like godt på vinteren som på sommeren. Lin er en populær gjenganger i den rustikke stilen, og er perfekt som både duk og tøyservietter.

Tips!

Rene linjer og iøynefallende detaljer skaper et flott bord, og organiske elementer bringer liv til pynten. Du kan ha mye mer dekor på bordet enn du tror, så lenge du grupperer det litt og holder deg til samme fargepalett.

Dekketøy: DittBryllups favoritter

Kid Interiør tilbyr stort utvalg av dekketøy som vil tilføre bordekkingen det lille ekstra. Med Kids flotte sortiment kan du skape et bryllupsbord som er akkurat så storslått, elegant, uformelt, romantisk, fargerikt, avslappet, som dere ønsker. 

Vi har plukket ut et knippe favoritter, som hever festbordet noen ekstra hakk.

Angelica belagt duk i hvitt

Alexis rødvinsglass med håndskåret mønster

Ingrid tallerken i tidløs design

Inger rustikk bestikk i rosefarget stål

Rosabelle lysestake i glass

Alexis vannglass munnblåst

Enkle regler for borddekking

Formelle borddekkinger pleier å følge visse regler om hvor tallerkener, bestikk og glass skal plasseres, og skaper en mer formell atmosfære ved bordet. 

La oss kjapt gå gjennom de tradisjonelle reglene for når du dekker et bord:

Bestikket plasseres alltid slik at det brukes utenfra og inn. For eksempel er forretten en suppe skal suppeskjeen ligge ytterst, i knivens sted. Så følger forrett og hovedrett, med gaffel til venstre og kniv til høyre med eggen inn. Serveres det brød til, skal brødtallerken med tilhørende smørkniv plasseres til venstre for gaffelen. Til desserten legges dessertbestikket vannrett ovenfor tallerkenen. Skaftet på kakegaffelen skal ligge mot venstre og skjeens skaft skal vende mot høyre. 

SKIKK OG BRUK: Glass skal alltid plasseres på høyre side, og gjerne i en klynge. Foto: NellyOZ

Det er vanlig med tre glass: vannglass, hvitvinsglass og rødvinsglass. Plassér glassene gjerne i klynger eller trekant, men alltid til høyre.

Er det flere retter, skal bestikket følge rekkefølgen på rettene, og du begynner med bestikket som ligger ytterst, og jobber deg gradvis innover. Dette kalles en kuvert- den skal inneholde alt gjestene dine trenger for å innta festmåltidet som kommer på bordet. 

Sett dere gjerne inn i skikk og bruk-reglene for riktig borddekking, men husk er reglene er kun råd, og det er lov å leke seg litt. Det viktigste er at enkelheten fortsatt er tilstede!

La serviettene stjele showet

Brette servietter er det enkleste og mest elegante tilskuddet som setter kronen på verket under borddekkingen. Det tilfører en god porsjon sjarm, og det beviser at bordet du inviterer til ikke er tilfeldig perfekt, men dekket med omtanke for gjestene. Det vil se ut som serviettbretting laget med mesterhånd, men vil du vite en hemmelighet? Det er veldig enkelt!

Velg tøyservietter som matcher bryllupets fargepalett for et mer harmonisk uttrykk. Når det kommer til selve brettingen, er mulighetene mange, men husk at det enkle ofte er det beste. Lag en stor knute, knyt en sløyfe og pynt med noe grønt inni. 

Med riktige servietter og en kreativ tilnærming, kan dere lage en vakker og minneverdig dekorasjon for gjestene deres, som også er med på å heve borddekkingen til bryllupet.

Bonus: Fine servietter til bordekking er en enkel samtalestarter og en såkalt «icebreaker» mellom gjester som ikke kjenner hverandre så godt. 

Bruk små blomster eller grønne kvister på serviettene for en snev av rustikk eller naturlig dekorasjon. Hva med å legge til en personlig hilsen for å ønske gjesten velkommen, eller en søt gave som sjokoladehjerter eller lovehearts?

Servietter borddekking Kid Interiør

La bryllupsbordet blomstre

Blomster hører ethvert bryllup til. Bruk elementer fra naturen og la sesongens blomster sette sitt preg på bryllupet. Mange velger vår- eller sommerbryllup, og på denne tiden vokser det frodig og grønt i naturen. Plukk favnen full av kvister og grener med grønne blader, og legg dem langs midten av bordet. 

Roser, lisianthus og brudeslør er de mest populære blomstene som er tilgjengelig gjennom hele året, mens peoner er en favoritt til sommerbruden. Klassisk hvit og duse farger er alltid vakkert i et bryllup, men det blir stadig mer populært med fargerike blomster. 

Psstt… Er du så heldig å ha, eller kjenner noen som har, et kirsebærtre i hagen, finnes det lite som er vakrere enn disse grenene i full blomst om våren. Klipp av noen grener og dandér bordet for et romantisk uttrykk.

LAV BORDPYNT: Pynt gjerne med blomster i vaser i ulike høyder. Foto: Kid /Hemtex
ROMANTISKE FARGEKOMBINASJONER: Pasteller og hvitt, supplert med grønt.

Tips!

Sett blomster i lavere typer vaser, og gjerne i forskjellige høyder, men unngå høye buketter på midten av bordet. Du kan også bruke avlange eller runde fat til å lage fine blomsteroppsatser.

De små detaljene

Legg litt ekstra innsats i midtpunktene på bryllupsbordet. Blomstervaser, lysestaker og levende lys brukes gjerne for å dele bordet i flere seksjoner, og er med på å sette den stemningen dere ønsker på den store dagen. 

Lysestaker i forskjellige høyder skaper et elegant festbord. Plasser lysestakene med litt mellomrom langs midten av bordet. Levende lys vil nemlig gi en avslappende effekt under middagen og senere utover kvelden!

Glassy vase i transparent glass

Linserviett Vila i 100 % lin

Kronelys med påhelt stearin

Angelica tøyserviett

Sirius small telysholder

Mina lysestake av metall

Bordkort- en personlig og stilig touch til bryllupet

Selv om bordkort er det minste elementet på festbordet deres, er det også noe av det aller viktigste dere kan ha. Et bordkort har både en praktisk og estetisk funksjon. Det gjør at gjestene føler seg ekstra verdsatt, samtidig som det kan bidra til en personlig touch på drømmedagen. 

Det er liten tvil om at et bordkort forbedrer den totale gjesteopplevelsen også. Det blir enklere for gjestene å finne frem til plassen sin og bli kjent med hverandre. 

Det er virkelig et hav av ideer til bordkort der ute. Enten dere ønsker en helt enkel lapp med navn på, eller noe mer iøynefallende med skikkelig wow-effekt laget av uvanlige materialer – kanskje til og med noe som blir som en liten gave til gjesten?

Tips! Sørg for en god og oversiktlig plassering av bordkortene. Det er vanlig å plassere bordkort enten ved siden av dessertskjeen eller drikkeglassene, eller til og med oppå tallerkenen – litt avhengig av hva slags type bordkort og materiale dere har valgt.

Tips! Sørg for en god og oversiktlig plassering av bordkortene.Legg bordkortet enten ved siden av dessertskjeen eller drikkeglassene, eller til og med oppå tallerkenen – litt avhengig av hva slags type bordkort og materiale dere har valgt.

Tagger