Bryllupsdager – En komplett liste over alle bryllupsdager​

Bryllupsdager – En komplett liste over alle bryllupsdager​
Annonse:
Feras 6 mai GANT

Bryllupsdager - En komplett liste over alle bryllupsdager

I tillegg til masse kjærleik, er det også forventet at du gir en gave de kommende årene etter dere er gift! Noter allerede nå bryllupsdager i kalenderen din og temaet for hver av dagene. Hvert år er det nemlig en ny gavetematikk for hva man som ektefolk gir hverandre til bryllupsdagen – både enkelt og gøyalt!

Tekst: Next Content Studio / Foto: Jakob Owens /Unsplash

Etter tidenes fest – bryllupet – er det fint å vite at det står mange herlige festivitas i vente for dere som ektepar! Bryllupsdager er en perfekt anledning til å fornye romantikken i forholdet – og huske på å hedre de løftene man ga hverandre på selve bryllupsdagen.

Bryllupsdager - kjærlighetsfulle feiringer av ekteskapet!

Selv om det er knyttet temaer opp til hver bryllupsdag, trenger dere ikke alltid gi hverandre en gave. Det viktigste er tiden og det å sette pris på hverandre. Kanskje kan tematikkene også løses på en kreativ eller personlig måte? Normalt sett feires bryllupsdager hvert år de første 15 årene, og deretter etter det de store bryllupsdagene hvert femte år. I starten feires bryllupsdager alene, bare dere to sammen, men etterhvert som årene går og nye milepæler i ekteskapet nås, blir både venner og familie invitert til å markere deres bryllupsdag.

Hva med å starte første bryllupsdag med et papirfly du sender til din kjære med noe strofer om hva nettopp hun eller han betyr for deg? Frokost, en massasje og oppmerksomhet rundt din kjæres interesser er ofte viktigere en det materielle.

Oversikt over alle bryllupsdager

1 års bryllupsdag - 90 års bryllupsdag

1 års bryllupsdag – Papirbryllup. Les mer.

2 års bryllupsdag – Bomullsbryllup. Les mer.

3 års bryllupsdag – Lærbryllup

4 års bryllupsdag – Blomster/linbryllup. Les mer.

5 års bryllupsdag – Trebryllup. Les mer.

6 års bryllupsdag – Sukkerbryllup

7 års bryllupsdag – Ullbryllup. Les mer.

8 års bryllupsdag – Bronsebryllup. Les mer.

9 års bryllupsdag – Keramikkbryllup

10 års bryllupsdag – Tinnbryllup. Les mer.

11 års bryllupsdag – Stålbryllup

12 års bryllupsdag – Silkebryllup

13 års bryllupsdag – Blondebryllup

14 års bryllupsdag – Elfenbenbryllup

15 års bryllupsdag – Krystallbryllup. Les mer.

20 års bryllupsdag – Porselensbryllup. Les mer.

21 års bryllupsdag – Turkisbryllup

22 års bryllupsdag – Alliansebryllup

23 års bryllupsdag – Tulipanbryllup

24 års bryllupsdag – Karatbryllup

25 års bryllupsdag – Sølvbryllup

26 års bryllupsdag – Fløyelsbryllup

27 års bryllupsdag – Knivbryllup

28 års bryllupsdag – Rosebryllup

29 års bryllupsdag – Venusbryllup

30 års bryllupsdag – Perlebryllup. Les mer.

31 års bryllupsdag – Brokadebryllup

32 års bryllupsdag – Grytebryllup

33 års bryllupsdag – Nellikbryllup

34 års bryllupsdag – Marsbryllup

35 års bryllupsdag – Korallbryllup. Les mer.

36 års bryllupsdag – Satinbryllup

37 års bryllupsdag – Kjevlebryllup

38 års bryllupsdag – Liljebryllup

39 års bryllupsdag – Jupiterbryllup

40 års bryllupsdag – Rubinbryllup. Les mer.

41 års bryllupsdag – Viskosebryllup

42 års bryllupsdag – Perlemorbryllup

43 års bryllupsdag – Liljekonvallbryllup

44 års bryllupsdag – Saturnbryllup

45 års bryllupsdag – Safirbryllup

46 års bryllupsdag – Lavendelbryllup

47 års bryllupsdag – Cashmerebryllup

48 års bryllupsdag – Ametystbryllup

49 års bryllupsdag – Uranusbryllup

50 års bryllupsdag – Gullbryllup. Les mer.

55 års bryllupsdag – Smaragdbryllup

60 års bryllupsdag – Diamantbryllup. Les mer.

65 års bryllupsdag – Kronjuvelbryllup

70 års bryllupsdag – Jernbryllup

75 års bryllupsdag – Atombryllup

80 års bryllupsdag – Platinabryllup

90 års bryllupsdag – Granittbryllup


Sett stemningen tidlig

For å sette stemningen kan det også være en fin anledning til å ta frem fotoalbumet fra bryllupet, eller sette på filmen fra bryllupet om dere har det. Kanskje skåle i noen bobler med glassene dere fikk til bryllupet og mimre litt?

Bryllupsdager kan også være en fin anledning til å reflektere og løfte opp de positive tingene man gjør i forholdet – tenk og snakk sammen om hvordan året eller årene vært som ektepar – og legg vekt på hvordan dere gjennom ulike hendelser og samtaler har vokst som ektepar.


Plott inn de kommende bryllupsdagene inn i kalenderen din – med et varsel et par uker i forkant så du rekker å planlegge noe romantisk de kommende årene.

Bryllupsdager

Bryllupsdagene er sortert slik at man starter med materialer som er «lette» og hverdagslige, som papir, bomull, lær og lin. For så gå over til mer eksklusive materialer. Vi kjenner jo alle til sølv, gull og diamantbryllupet – men hva med tinnbryllup, atombryllup eller ullbryllup? Vi slår et slag for dem alle.

1 års bryllupsdag: Papirbryllup

Dere har nå kjent på en levende lykkerus i et år og det burde feires! Dette er den første av mange bryllupsdager, men den første er alltid ekstra spesiell. Prøv å tenk ut noen aktiviteter som kan bli tradisjon for dere hver bryllupsdag.

På deres første bryllupsdag er gaver av papir den tradisjonelle gaven. Selve papiret er et symbol på en sammensetning som holder noe «sammen», men som fortsatt er skjørt. Papir er også symbolsk for «blankt ark» hvor dere skal få skrive deres livshistorie sammen; en historie om ekteskapet som så vidt har begynt. Tradisjonelle gaver til Papirbryllup er papirgaver, og papirgaver kan være så mangt. Det kan være alt fra et fotoalbum hvor hver bilde er trykket på papir i fotobok, til billetter – enten til en reise eller et teater, eller kanskje en kokebok dere kan bruke til å lage mange, gode måltider sammen gjennom årene som kommer. 

På tross av at papir er hvitt, er det fargen gull som representerer det første året deres sammen. De mer moderne gavene, sett bort i fra den tradisjonelle papirgaven, er smykker av gull som representerer «evighet». F.eks. en klokke eller et smykke med evighetstegnet. Ettersom fargen gull tilhører papirbryllupet er det en nydelig gave å gi oransje blomster som roser, hortensia eller tulipaner. Vil du virkelig treffe spikeren med blomsterkombinasjonen «evighet og gull», hva med en gullbelagt rose? 

Ettersom første års bryllupsdag er papirbryllup, er et kjærlighetsbrev en klassiker og en romantisk gest som garantert vil slå an. Ønsker du noe hakket mer kreativt – hva med en bukett med papirblomster?

2 års bryllupsdag: Bomullsbryllup

Deres andre bryllupsdagen handler om symbolikken rundt et ekteskap som modnes. I tradisjons tro er det gaver av bomull som gis på denne bryllupsdagen. Bomull er et symbol på slitestyrke og komfort i ekteskapet, samt at fibrene i bomull symboliserer at dere to er som er vevd sammen. Den mer moderne gaven til 2 års bryllupsdag er gaver av porselen, keramikk og annet steintøy.

Bomull er hvitt, men det er fargen rød som representerer den andre bryllupsdagen, sammen med blomsten liljekonvall; etter blomstring vokser det røde bær fra blomsten. Vurder gaver som gjør morgenene ekstra koselig, f.eks. en nydelig keramisk te- eller kaffekopp, eller smykker med rød edelsten av enten rubin eller granatkrystall. Granatkrystaller har en rødlig tone og representerer kjærlighet, hjertet og vennskap.

3 års bryllupsdag: Lærbryllup

Alle gode ting er tre. Når dere kommer til deres tredje bryllupsdag har dere vært igjennom en del som har gjort dere sterkere. Lær er robust – akkurat som dere. Det er slitesterkt og det gir god beskyttelse. Det er derfor gaver av skinn er de tradisjonsrike gavene på en 3 års bryllupsdag. 

Det er først på denne bryllupsdagen at fargen hvit representerer deres ekteskap, og de mer moderne gavene består av krystall. Hvite roser og elegante og vakre perler er også en fantastisk gave på denne bryllupsdagen, gjerne i en smykkeboks av skinn eller en bukett surret sammen med lærtråd.

Gaveforslag kan være å kjøpe en nøkkelring av lær med noe romantisk inngravert. Vi digger denne romantiske måten å inkludere bilder av dere på, hvor du også kan personifisere selve læret, hos Etsy . På tre års bryllupsdag passer også et klassisk par skinnsko til mannen og en fin skinnveske eller lommebok til henne.

4 års bryllupsdag: Blomsterbryllup (også kalt linbryllup)

“Etter fire år som ektepar er blomsten moden og den spirer.” Velger du å gå den søte, kanskje sentimentale veien på denne bryllupsdagen kan det være en god idé å få tak i floristen som lagde brudebuketten – og å gjenskape den. Det vekker de vakreste minner og det er mange nydelige følelser knyttet til akkurat den buketten. 

En aktivitet dere kan gjøre sammen er f.eks. å vandre (hånd i hånd) i en fargerik botanisk hage, eller plante en lyseblå, himmelblå eller blålilla staude i deres egen hage som vokser seg større og sterkere for hver år fremover, og som dere kan pleie like godt som dere pleier hverandre i hverdagen. F.eks. en blomstervandrer, forglemmegeisøster eller aubrieta – tre lettstelte stauder. 

4 års bryllupsdag er representert av fargetoner med blått og grønt. Edelstenen blå topas er også en sikker vinner på denne dagen. Topas har alltid vært ansett som en edelsten av følelser, og den symboliserer medfølelse, kommunikasjon og dype emosjoner. 

Vi elsker også blomsterabonnement – som jo kommer dere begge til gode. Her betaler man en viss sum og får nye blomster levert på døren i ønsket intervall. Blome er en aktør som tilbyr dette.

En mer moderne gave på denne bryllupsdagen er praktiske ting til hjemmet som frigjør tid dere kan bruke sammen til å pleie den modne kjærligheten.

5 års bryllupsdag: Trebryllup

Gratulerer! Dere er halvveis inn i et helt tiår. Dette er en milepæl som tradisjonelt sett blir feiret med gaver av treverk. Tre representerer deres styrke og utholdenhet, så vel som de sterke, dype og velvokste røttene som har skape deres stabile fundament til å vokse videre på.

Fargetoner av rosa og blått representerer denne bryllupsdagen, og edelstenen safir er den tradisjonelle stenen som følger et smykke på denne dagen. Safirer er et symbol på troskap, ærlighet og lojalitet. 

Blomstertypene Tusenfryd eller Prestekrage er blomster som burde få en plass i buketten på deres 5 års bryllupsdag.

Den mer moderne gaven er sølvtøy eller personifisert bestikk. Det er muligens ikke like romantisk som en nydelig safir og blomsterbukett av prestekrager, men det søte symbolet bak denne moderne gaven er alle deres delte måltider til nå, og alle måltidene dere skal dele i årene som kommer.

6 års bryllupsdag: Sukkerbryllup

Denne dagen skal dere drysses ned i sukker og sødme. Den tradisjonelle gaven består av sukker, men også noe av jern. Sukkeret skal påminne dere om den søte starten dere hadde, men også påminne dere om å holde på den sødmen videre inn i ekteskapet. Jern er et symbol på styrke og symboliserer det solide ekteskapet dere har skapt til nå.

Apropos søtt, hva er vel søtere enn å få en konditor til å lage en miniversjon av deres bryllupskake – bare for dere to?

Når det kommer til farger for deres 6 års bryllupsdag, gå for lilla, turkist eller hvitt. Kanskje en blomsterbukett av lille tulipaner, eller en vakker lille ametyst, enten i et smykke eller som detalj til hjemmet. Ametysten sies å ha egenskaper og energier som beskytter mot negativitet.

7 års bryllupsdag: Ullbryllup

Hele syv år med ekteskap feires med varmen fra ull og kobber. Ull og kobber kan virke motsatt av hverandre, men de har varme til felles. Ull holder på varme, og kobber leder varme, et vakkert symbol på varmen som både skapes og holdes i deres ekteskap. 

En mer moderne gave på den syvende bryllupsdagen handler om funksjonalitet og å forenkle det å nå sine drømmer, noe som viser at du støtter din ektefelle sine ambisjoner og mål. 

Organisk gul fargetone representerer den syvende bryllupsdagen. Her vil absolutt en bukett av solsikker eller craspedia være passende – godt pakket inn i vakker cellofan. Smykker med citrin eller gul topas er flotte smykker å gi, men vil du slå på stortromma finner du også vakre smykker med gul diamant.

8 års bryllupsdag: Bronsebryllup

Bronse er et bibelsk symbol på styrke, og bronse er den tradisjonelle jubileumsgaven på den åttende bryllupsdagen. Bronse er en legering (sammensmeltning) av kobber og tinn, og som et symbol på denne bryllupsdagen at det som en gang var to – nå er en – akkurat som dere. Den mer moderne gaven ser ut være av litt mykere materiale som blonder og mykt sengetøy; begge deler ansett som noe utsøkt i livet. 

Fargemessig er det riktig å holde seg til bronse og jordtoner. Her vil f.eks. en blomsterbukett med en blanding av tørkede strå, burgunderfarget eucalyptus og mørke georginer passe fargekoden for den åttende bryllupsdagen. 

Ved valg av smykker er det edelstenen, gyllen turmalin, som representerer denne milepælen.

Kjøp noe i bronse som kan vare like lenge som ekteskapet deres. Enten om det er noe dere trenger som en kjøkkenmaskin i bronse eller en bronsemedalje som en takk for at dere har holdt ut med hverandre!

9 års bryllupsdag: Keramikkbryllup

Nå har dere holdt sammen i ekteskap i nesten et tiår, og denne bryllupsdagen blir representert av keramikk; et stykke vakkert arbeid av leire formet gjennom tid, oppmerksomhet og kjærlighet. Den tradisjonelle jublíleumsgaven består av keramikk, men et mer moderne alternativ er skinn. Skinn er et holdbart materiale som også er svært fleksibelt, og skinn – som kjærlighet – blir bare bedre med alderen og årene. 

Fargen som representerer den niende bryllupsdagen er den dype fargen terracotta. En vakker keramisk leirvase i fargen teracotta, fylt med med dype og burgunderrøde blomster er gave som følger tradisjonene. Du kan også velge å valmueblomster, en blomst som symboliserer fantasien – et viktig element som holder gnisten i ekteskapet i live. 

Ved valg av smykker, se etter agat, rød granatkrystall, solstein eller rubin.

Dere kan også dra på et keramikkurs  sammen og lage en kopp eller vase til hverandre.

10 års bryllupsdag: Tinnbryllup

Et tiår med ekteskap og kjærlighet! Gratulerer! Jubileumsgaven på den tiende bryllupsdagen består tradisjonelt sett av tinn eller aluminium; et symbol på styrken i ekteskapet dere. 

Tinn er også et tradisjonelt norsk materiale, og gaver til bunad (som kniver, nøkler mm) passer godt inn på denne store dagen.

Det er derimot en mer moderne gave som virkelig har tatt seg opp gjennom årene; diamanter. Noen velger å oppgradere enten giftering eller forlovelsesring med en større diamant, mens andre velger å gi et par øredobber, et kjede eller armbånd. 

Blått og sølv er fargene som representerer det første tiåret som gift, og påskeliljen som er et symbol på lykke er den tradisjonelle jubileumsblomsten. Men, hvorfor ikke ta den helt ut og bestille 100 langstilkede og store roser, med et par flybilletter teipet fast til kortet? 10 år er en sann milepæl og noe som fortjener ekstra mye oppmerksomhet.

11 års bryllupsdag: Stålbryllup

“Gratulerer med 11 år – deres kjærlighet er som laget av stål!”

Ifølge tradisjonelle jubileumsgaver er det stål som symboliserer denne bryllupsdagen. Det er et metall som er kjent for sin holdbarhet og uovervinnelige styrke, en glimrende metafor for et 11 år langt ekteskap. Gjennom tykt og tynt, regn og solskinn har dere vært der med og for hverandre, og dere kjærlighetsbånd er like sterkt som stål. 

Det moderne valget til 11 års bryllupsdag er gjerne statement- og motesmykker, gjerne med hint av turkist. Turkis er fargen som symboliserer denne bryllupsdagen, men også edelstenen “turkis”. Turkis er en av de eldste edelstenene og ble ansett som hellig av både konger og sjamaner for sine helbredende og beskyttende egenskaper. Det sies også at energien i denne edelstenen gir gnister til både romantikk og kjærlighet. 

Ønsker du å gi blomster på denne dagen er det petunia som representerer den ellevte bryllupsdagen. De er kjent for sin korte levetid, og skal fungere som en påminnelse om at tiden er dyrebar, men også den ene dyrebare dagen da dere to møttes for aller første gang.

Denne nøkkelringen sier det best av alle – stjel sitatet eller kjøp nøkkelringen i tinn her hos Etsy.

12 års bryllupsdag: Silkebryllup

Et dusin år sammen er allerede et langt ekteskap. Når dere nærmer dere 12 år vet dere at dette er et suksessfullt ekteskap for fortjener å feires. 

Dere har nok hedret hverandre på alle mulige måter gjennom årene, men en bryllupsdag er likevel en spesiell anledning hvor dere har lov å til å løfte denne dagen (blant så mange andre dagen sammen) opp noen ekstra hakk. 

De tradisjonelle jubileumsgavene er av silke eller lin, men den moderne gaven er perler. Å finne en gave for tolvte gang på rad kan kreve litt ekstra kreativitet, men med kreativitet kommer også meningsfulle og gjennomtenkte gaver. 

Fargen for denne bryllupsdagen er gråhvit, og blomster for det 12 jubileet er peoner. Edelstenen “jade” symboliserer udødelighet og perfeksjon, og er en suveren edelsten å legge til på et smykke.

13 års bryllupsdag: Blondebryllup

For mange er 13 et ulykkestall, men å feire hele 13 år med ekteskap byr på alt annet enn ulykke. Båndet og kjærligheten mellom dere etter et allerede så langt liv sammen symboliserer en bunnsolid styrke og ekte lykke. 

Delikate blonder regnes tradisjonelt sett som temaet for 13-årsjubileet, og blonder er et symbol på hvordan deres liv har blitt vevd sammen i et intrikat mønster, men likevel balansert og vakkert. I takt med blonder er det fargen hvit som representerer 13 års bryllupsdag, og med det følger en eksotisk bukett av hvit stokkrose som de rette blomstene for anledningen. 

Den mer moderniserte gaven er pels (falsk er å foretrekke) og andre tunge tekstiler som velur og lettere fløyel, stoffer som symboliserer komfort og varme. 

På tross av moderniserte gaver til deres 13 års bryllupsdag, ikke glem blondene. Det finnes kanskje ikke et mer passende materiale for et jubileum som dette? Blonder er sensuelt, sofistikert, men mest av alt – blonder er sexy! 

Når blonder blir laget for hånd, krever det tid, tålmodighet, oppmerksomhet og kjærlighet for å forme enten bomulls-, silke- eller gulltråder sammen i vakkert mønster. Og dere har ikke kommet dere til den trettende bryllupsdagen uten å selv ha lagt inn tid, tålmodighet, oppmerksomhet og kjærlighet i ekteskapet. Dere er som disse trådene i blonder – vevd sammen og dere har skapt noe vakkert. Dette åpner opp for et hav av ulike gaver med blonder. 

Ønsker du heller (eller i tillegg) å finne et vakkert smykke som gave er det edelstener av varm citrin som tilhører denne bryllupsdagen. Denne glade og oppmuntrende edelstenen representerer lykke og sies å forløse eventuelle blokkeringer og hindringer.

14 års bryllupsdag: Elfenbenbryllup

For millioner av mennesker rundt om i hele verden blir tallet 14 ansett som dobbel lykke, av lykketallet 7. Den tradisjonelle gaven tilhører noe av elfenben, men i de senere årene har tradisjonene gått bort fra dette etter at den kontroversielle praksisen rundt import og eksport av elfenben kom frem i lyset. Det er derfor endret fra elfenben til “dyr”, på tross av at det fortsatt kalles elfenbenbryllup. 

Elfenben er et symbol på stabilitet, og den moderne gaven har blitt mer og mer fremtredende, og gått lenger og lenger bort fra elfenben etter at elfenbenprodukter ble forbudt i 1990. Det er også fargen gull som representerer denne bryllupsdagen, og har blitt et yndet ønske å både gi og få på det fjortende jubileet.  

Ettersom jubilanter under elfenbenbryllup har kastet mer og mer lys over det å vike fra tradisjonene, har mange valgt å bruke denne dagen til å heller støtte dyrevelferd. Fremfor gaver velger mange å donere til dyrevelferd, reservater for ville dyr, eller adoptere et kjæledyr. Noen velger derimot å ri på hester, dra på isbjørnsafari eller oppleve dyreriket på en annen, dyrevennlig måte. 

Fargen som representerer denne bryllupsdagen er elfenbenhvit, som beholder noe av den gamle tradisjonen, og det finnes mange, fine produkter i samme fargenyanse som elfenben. Hvite georginer er blomstene du burde se etter til denne dagen. 

Når det kommer til smykker er den edelstenen hvit opal som tilhører 14 års bryllupsdag. Det kommer kanskje ikke som en overraskelse av denne edelstenen symboliserer kjærlighet, lidenskap og brennende begjær.

15 års bryllupsdag: Krystallbryllup

La oss løfte krystallglasset for 15 år i ekteskap. Bokstavelig talt. Dette er et krystallbryllup og feirer en forening har modnet vakkert, og det er ingen bedre måte å markere denne bryllupsdagen på enn med en tidløs gave. Den tradisjonelle gave er gaver av krystall; det representerer den rene og glitrende kjærligheten et ektepar som har holdt sammen i så mange år. Krystall symboliserer også et lys som bryter ut i et fantastisk fargespekter; alle de vakre fasettene i deres ekteskap. 

Den mer moderne gaven til 15 års bryllupsdagen er klokke som et symbol på den vakre tiden dere har tilbragt, tiden dere har nå og tiden som kommer. 

Edelstenen som representerer den femtende bryllupsdagen er rubinen. Rubiner er en av de hardeste edelstenene, rett under hardheten til diamanten. Det finnes kanskje ikke en bedre måte å gi en gave som et symbol styrken av et 15 år langt ekteskap? 

Det er ingenting mindre en den selveste røde rosen som tilhører denne bryllupsdagen, noe som også er passende ettersom det er fargen rød som er satt til å være den tradisjonelle 15-årsfargen.

16 års bryllupsdag: Månebryllup

Sweet 16! Månen er en evigvarende del av solsystemet, og den sekstende bryllupsdagen har blitt gitt månens navn. Tradisjonelt sett gaven til 16 års bryllupsdag av voks, hard ved første øyekast, med enkel å smelte og enkel å forme ved riktig gnist og temperatur. Voks (til stearinlys) representerer også en brennende lidenskap i ekteskapet. 

Voks kan muligens virke som en merkelig og ubetydelig gave, men så husker du at voks brukes til å lage stearinlys. Og uten voks er det heller ingen drivstoff som holder flammen i live. Voks symboliserer derfor romantikken og den flammen dere jevnt har gitt liv til de siste 16 årene. 

Den moderne gaven har en litt mer skinnende estetikk; dekketøy i sølv, som kan minne om en måne, og ellers alt annet som kan brukes til borddekking utenom bestikk. 

Farger av sølv og smaragdgrønt er representativt for dette året, sammen med blomsten havlavendel og den olivengrønne halvedelstenen peridot.

17 års bryllupsdag: Ametystbryllup

Etter 17 år med ekteskap og kjærlighet, er muligens hjemmet dere har bodd i og bygget sammen deres favorittsted å være. 

Tradisjonsmessig har den 17. bryllupsdagen falt litt utenfor midt i mellom 15 og 20 års bryllupsdag. Men bryllupsdag betyr alltid feiring, og dette året er det hjemmet deres som skal feires og pleies, gjerne med større variant av ametyst i hedret hjørne av hjemmet. 

Videre er tanken om et nytt og koselig krypinn (utendørs) en god tanke, et sted hvor dere kan kose dere litt ekstra sammen i hjemmet. 

Fargen gul representerer denne bryllupsdagen, så forsøk gjerne å implementere fargen som minner om utendørs solskinnsfarge, eller varianter av gult. 

Røde nelliker har blitt en moderne tradisjon. Generelt sett symboliserer nelliker kjærlighet, men før i tiden symboliserte en rød nellik hjertesorg. Hvis den gamle tradisjonen ikke plager deg må du mer enn gjerne gi en rød nellik som et symbol på kjærlighet. Eller, vik helt fra den moderne tradisjonen og sett sammen en stor bukett full av favorittblomster. 

Til et smykke, eller bare som pynt er ametyst og karneol det rette valget på deres 17 års bryllupsdag. Karneolen er kjent for å gi mot og å overvinne vanskeligheter, og energien skal gjøre deg mer oppmerksom på alle den betingelsesløse kjærligheten som eksisterer.

18 års bryllupsdag: Margerittbryllup

Atter er år med vakkert ekteskap, for ikke å glemme minneboken og deres egen kjærlighetshistorie. 18 års bryllupsdag blir kalt margerittbryllup, både tradisjonelt og moderne sett. 

Margeritt, med sine hvite og gule farger, minner om prestekrager, og denne blomsten representerer den attende bryllupsdagen. I andre deler av verden finnes det ingen tradisjonell eller moderne blomst som tilhører denne dagen, kun fargen på blomsten som skal være dyp rød. Her kan du derfor være helt sikker på at en lekker bukett med røde, lange roser også er passende for dere 18 års bryllupsdag.

Den attende bryllupsdagen representeres av fargen blå, så blå elementer i en bukett eller gave tilhører dette jublieet. 

Har det derimot blitt tradisjon å gi et smykke på bryllupsdagen er “cat’s eye” veien å gå. Krysoberyll er et veldig hardt mineral med gul eller gulgrønn farge, og edelstenvarianten Kymofan, bedre kjent som katteøye eller “cat’s eye”, er edelstenen som tilhører denne bryllupsdagen. Når krysoberyll blir polert og formet, får edelstenen et utseende som bryter lyset omtrent på samme måte som i et katteøye – en lysstråle i midten. Edelstenen er assosiert med positiv energi, optimisme, raushet, vennlighet og kreativitet.

Georg Jensen lager smykker som kalles for Daisy, som på norsk betyr prestekrage – også et passende smykke på denne bryllupsdagen.

19 år bryllupsdag: Granatbryllup

Nå er det kun 1 år igjen til milpælen som roper 20 år i ekteskap. En 19 års bryllupsdag blir omtalt som “bronsealderen”, da både tradisjonelle og moderne gaver gjerne inneholder bronse eller dype, røde jordtoner og farger som du finner i halvedelstenen granat.

Bronse er et symbol på holdbarhet, og det er ingen mindre grunn enn selve holdbarheten til bronse gjør at metallet brukes til å lage både musikkinstrumenter, skipspropeller og skulpturer – de er ment til å vare. 

Akkurat som bronse og granat er ektespapet dere har skapt gjennom 19 år sammen både holdbart, varig og vakkert.

Foruten granat, er det er også en annen edelsten som tilhører denne bryllupsdagen – akvamarinen. Denne blå stenen tilhører litt og lys og noe blått til den jordnære fargepaletten til deres 19 års bryllupsdag.

Symbolsk sett kan du også gi din brud eller brudgom en parfyme fra Viktor&Rolf, «spicebomb», som er formet som en granat.

20 års bryllupsdag: Porselenbryllup

Hele to tiår! Å komme frem til deres 20 års bryllupsdag fortjener store og høylytte gratulasjoner! Det fortjener også feiring og en helt spesiell jubileumsgave. Å velge en gave etter 20 år med feiringer kan være litt utfordrende, men denne ekteskapsmilepælen må markeres – og det finnes mange flotte og meningsfulle gaver å gi på en bryllupsdag som dette. Gaver som følger denne bryllupsdagen er tradisjonsrikt og vakkert – porselen. 

Porselen er et elegant materiale og det er et resultat av leire som blir varmet under ekstrem varme. Porselen starter med en skjør begynnelse som leire – som går gjennom ild og flammer for å bli sitt endelige og slitesterke resultat – akkurat som dere. 

Hver bryllupsdag har et bestemt materiale, mineral, farge og blomst knyttet til seg. Disse elementene har en spesiell betydning og årlig symboliserer det skjønnheten og kjærligheten i deres voksende ekteskap. Som du muligens allerede tenker er betydningene og symbolikken som markerer deres 20 års bryllupsdag virkelig noe unikt og spesielt. 

Ekte kjærlighet – som deres – er sjelden, og porselenets eleganse passer med det helt perfekt. Porselen brukes for det meste til de mest verdifulle og vakre anledninger, noe en 20 års bryllupsdag utvilsomt er. Videre er porselen også en påminnelse og heder til familien dere har bygget sammen, fordi porselen går i arv fra generasjon til generasjon, og kan følge deres familie i mange hundre år. Dette gir gaver som porselen et deilig snev av verdi, historie og nostalgi.  

Det kan også nevnes at tradisjoner ofte vannes ut med modernisering, og ønsker du en mer moderne spinn på gaven på deres 20 års bryllupsdag, er platinasmykker veien å gå. Platina er et hardt edelmetall som overlever alt; et fint symbol på deres ekteskap og kjærlighet. Likevel, porselen som gave sies å være det mest populære. 

Blomster som tilhører den store 20 års bryllupsdagen er ingenting mindre enn hvite og røde dhalia georginer. Disse vakre blomstene er like delikate som porselen og du kjenner at du må ta vare på dem med varsomhet og oppmerksomhet – akkurat som ekteskapet. På det viktorianske blomstersprålet symboliserer georginer sjarm og (kanskje gjenkjennelig for alle i et 20 år langt ekteskap) god tålmodighet. 

Disse blomstene har lenge blitt ansett som talismaner av kjærlighet, som igjen er svært passende for deres 20 års bryllupsdag. De representerer kjærlighet, og spesielt de røde georginene representerer hengivenhet, noe som kan forklare hvorfor svært mange buketter som bestilles til 20 års bryllupsdag inneholder hvit og røde georginer.

Videre er det fargen smaragdgrønn og edelstenen smaragd som representerer denne bryllupsdagen. Med andre ord: Porselen med smaragdgrønne detaljer er helt perfekt på deres 20 års bryllupsdag.

Spesifikt gaveforslag er disse hvite og fantastiske tallerkenene i porselen fra Nordic Nest.

Når den 20. bryllupsdagen er nådd, tar det gjerne fem år før neste store feiring kommer. Likevel skal dere gjennom fire bryllupsdager til og det finnes noen søte og enkle tradisjoner for disse feiringene.

21 års bryllupsdag: Turkisbryllup

Tradisjonell gave: Messing

Moderne gave: Messing

Blomster: Iris

Edelsten: Turkis og Iolite

Farge: Oranje

For å hedre navnet på bryllupsdagen er turkise hortensiaer helt nydelige!

22 års bryllupsdag: Alliansebryllup

Tradisjonell gave: Kobber

Moderne gave: Kobber

Blomster: Valgfritt

Edelsten: Spinel

Farge: Grønn

Et ekteskap mellom to mennesker skaper en allianse hvor man lover å gi hverandre evig troskap. Kjøp boken «Things i love about you» fra ARK og skriv ned ting til din kjære brud om hva det beste man vet ved hverandre! Så romantisk! (Annonselink)

23 års bryllupsdag: Tulipanbryllup

Tradisjonell gave: Sølv

Moderne gave: Sølv

Blomster: Valgfritt

Edelsten: Imperial topas

Farge: Sølv

Eller gjør det enkelt med en vakker tulipanbukett som et symbol på deres bryllupsdag.

24 års bryllupsdag: Karatbryllup

Tradisjonell gave: Opal

Moderne gave: Instrument

Blomster: Valgfritt

Edelsten: Tanzanite

Farge: Lavendel

Hva med å gi din kjære en spabehandling med 24 karat gull – dette tilbyr de blant annet på Triangelklinikken og de har tidligere hatt det på The Thief Spa, så ta kontakt og hør. Dere kan også velge hjemmespa med produkter med 24 karat gull.

25 års bryllupsdag: Sølvbryllup

Sølvbryllup er halvveis til gullbryllup! For er bragd. 25 års bryllupsdag er som et personlig sølvjubileum, så her er det bare å drysse på med glinsende sølv og en skikkelig koselig hyggestund. 

Dere har tilbragt et kvart århundre sammen, og det hele feires med sølv. Tradisjonen begynte under middelalderen da menn ga sine koner en sølvkrans som hårpynt. Det er noen bryllupsdager som ikke bærer preg av modernisering, og denne dagen er en av dem. Her er det sølv som gjelder. Til og med er tilhørende edelsten fjernet fra denne dagen, hvor anheng på en smykke eller perle på en ring skal være en såkalt “sølvperle”. Sølvbryllup handler utelukkende om sølv. Da kommer det kanskje ikke som en overraskelse av fargen som representerer denne bryllupsdagen også er sølv.

Et kvart århundre feires generelt sett med sølv. Når en monark har sittet på tronen i 25 år, feires det med sølvjubileum. Bedrifter som har eksistert like lenge feirer også med sølvjubileum. Sølv er slitesterkt og det får en glitrende glans når det poleres og tas vare på – på akkurat samme måte som et ekteskap. Dette er symbolske egenskaper som passer utmerket til å feire et kvart århundre som rette ektefolk. 

Blomsten som representerer denne dagen kjøpte du kanskje til deres 21 års bryllupsdag, den lekre irisen. Blomsten er brukt som et kongelig symbol i noen land, og den delikate irisen symboliserer også vennskap, kjærlighet og løfter som varer evig. Hvis disse symbolske egenskapene ikke har vært til stede i deres ekteskap, ville dere mest sannsynlig ikke planlagt feiringen av deres 25 års bryllupsdag. 

Hurra for et kvart århundre!

Inngraverte champagneglass med datoen dere giftet deres for 25 år siden er en romantisk gave

30 års bryllupsdag: Perlebryllup

Tenk at av så mange mennesker som vandrer rundt på denne planetene, krysset dere vei med hverandre og står her sammen enda – 30 år senere. Gratulerer så mye! Dette er kjærlighet. 

Enten du følger tradisjonene til alle bryllupsdager, den moderne vrien eller en miks av begge, er år tretti – for de tradisjonelle og de moderne – fylt av perler. Vokst frem i en østers av et irriterende middel som trenger inn i østersen, representerer perler at deres kjærlighet har tålt friksjon, press og vanskeligheter, men gitt en av verdens vakreste skatter i retur. 

Å tilbringe 30 år med et annet menneske har uten tvil gjort dere begge til vitner hvor den andre parten har stått i voldsomme stormer, men dere har også stått i noen kriger sammen som dere har bekjempet og kommet dere ut av. På den måten symboliserer perlen deres reise gjennom et 30 år langt ekteskap. 

Bryllupsdager er en viktig del av livene våre, det markerer og minner oss om meningsfulle og verdifulle personlige hendelser. Når dere nå har kommet til deres 30 års bryllupsdag markeres det tiden av livet brukt på hverandre. En slik bryllupsdag skal fortelle og vise din kjære hva dere betyr for hverandre og å bevise at innsatsen gjennom årene ikke har gått umerket hen. En gjennomtenkt gave er derfor på sin plass, og en gave med tanke og følelser er verdt mye mer enn selve verdien på gaven. 

Nå kjenner dere hverandre så godt som noen kan kjenne hverandre. Du vet best av alle hva som gleder din ektefelle, men skal du følge tradisjonen for denne bryllupsdagen inkluderer det perler. 

Perler er tidløse og perfekte til dette perlebryllupet. Det er mange måter å tolke dette temaet på, både rent tradisjonelt, men også mer kreativt. 

Det kan være alt fra et sett perleøredobber, eller en ny bilderamme i perlemor med et bryllupsbilde i, til en ny bil i fargen perlemor eller en flislegger som overrasker med å flislegge badet i lyse og perlemorfargede-fliser. For ikke å glemme en tur til eksotiske strøk hvor dere kan dykke etter østers (og kanskje finne deres egne perler). Her er det kun fantasien (og budsjettet) som grenser. 

I en blomsterbukett på denne bryllupsdagen burde den tradisjonelle blomsten lilje være inkludert, om ikke bare en helt ren bukett av liljer. Fargen som representerer jubileet er grønn, noe som igjen passer glimrende i en liljebukett, gjerne surret inn i grønt silkepapir.

Hvis dere vil gjøre det litt enklere, og kanskje prøve noe nytt, hva kan bli mer symbolsk enn å spise østers på en fin restautant på selve dagen?

35 års bryllupsdag: Korallbryllup

For en årgang! Hele 35 år som gift. Det krever massive og bunnsolide mengder med tålmodighet, tilgivelse, utholdenhet og kjærlighet. 

Hvilke typer gaver er verdig en slik bragd og feiring? Skal vi se til tradisjonene for denne bryllupsdagen er det nydelige koraller som gjelder.

Koraller bruker lang tid på å formes, og det samme gjør et kjærlighetsbånd som er blitt formet gjennom 35 år. Koraller er derfor et vakkert symbol for en spesiell anledning som deres 35. bryllupsdag. 

Den vakre og lystige rød-rosa korallfargen er fargen som representerer denne bryllupsdagen, mens bergarten jade er den moderniserte vrien på jubileumsgave. 

Det ingen tradisjonell blomst for dette jubileet, så her du kan velge fritt mellom alle slags blomster som kommer i korallfarger, men den tradisjonelle edelstenen er smaragd, og den ansees å være et symbol på en hjerteåpner, tålmodighet og udødelig kjærlighet.

Hva med å kjøpe en faktisk korall som en markering i seg selv?

40 års bryllupsdag: Rubinbryllup

Ingen ektepar holder sammen i fire tiår uten lidenskap og kjærlighet for hverandre og for livet dere har skapt sammen. Å feire 40 års bryllupsdag er en stor milepæl og dette jubileet fortjener heder, ære og omtenksomme gaver som markerer deres store dag.

Dere er langt på vei til å feire et halv århundre sammen, og på en 40 års bryllupsdag handler alt om rubiner, både edelstenen og fargen rubinrød, samt at det går igjen i den røde blomsten, gladiol, som representerer denne bryllupsdagen.

Det en god grunn til at 40 års bryllupsdag er bedre kjent som et rubinbryllup, eller et rubinjubileum. Det er den flotte og røde edelstenen rubin som er både den tradisjonelle og den moderne gaven. Rubiner symboliserer lidenskap, hell, livet selv og selveste kjærligheten, og for generasjoner har edelstenen blitt omtalt som “beskyttende krefter”.

Både den tradisjonelle og den moderne gaven er rubiner. Moderniseringen av gaver fører ofte til at andre edelstener eller materialer blir populært som gaver på en bryllupsdag, men ikke denne dagen. Dette jubileet er det rubiner for alt det er verdt.

Når det kommer til blomster er det gladioler som representerer 40 års bryllupsdag, og gjerne da i et fargevalg som minner om rubinrødt. Denne blomsten symboliserer trofasthet, karakteristiske styrker, integritet og erindring.

45 år: Safirbryllup

Når denne dagen feires er sjansen stor for at pensjonist tilværelsen står for tur. Gaver som massasje og fotpleie kan være godt å få, nå som man har tid!

50 års bryllupsdag: Gullbryllup

50 år sammen, det er mange år og et langt liv. En forgylt evighetsrose av gull som representerer deres ekteskap kan være en flott gave. (Annonselink)

55 år: Smaragdbryllup

Fargen grønn kan være vakker og representere mye. Kjøp dere et matchende sett med grønne ullsokker som er gode å ha til vinteren. (Annonselink)

60 års bryllupsdag: Diamantbryllup

60 år(!) med ekteskap – det er virkelig noe å feire!

60 års sammen, gjennom tykt og tynt, representerer det uovervinnelige, det uknuselige og en eksepsjonell tålmodighet. Vi snakker styrke! Diamantstyrke. Derfor blir 60 års bryllupsdag kalt for diamantbryllup.

65 år: Kronjuvel

Det er ikke mange ektepar som får oppleve denne bryllupsdagen. Denne dagen er godt å merke seg ved at man bare får mulighet til å oppleve den.

70 års bryllupsdag: Jernbryllup

Jern er et kraftig metall og 70 år sammen er mange år! Denne dagen kan representere den gode magnetismen dere imellom.

75 år: Atombryllup

75 år sammen representerer nesten et halvt århundre sammen, feire dagen med ditt livs kjærlighet.

80 års bryllupsdag: Platina

80 års ekteskap er de færreste som får oppleve, men man vet aldri!

90 års bryllupsdag: Granitt

Opplever du 90 års bryllupsdag er dette en historisk dag, gratulerer!

Tagger