En donasjon til kreftsaken | Maja og Jørgen ønsket seg et tomt gavebord

En donasjon til kreftsaken | Maja og Jørgen ønsket seg et tomt gavebord
Annonse:
Feras 6 mai GANT

En donasjon til kreftsaken | Maja og Jørgen ønsket seg et tomt gavebord

Både Maja og Jørgen har opplevd kreft på nært hold. Da de giftet seg i 2023 ba de familie og venner om donasjoner til kreftsaken i stedet for gaver til seg selv.

I en lys og trivelig leilighet på Keyserløkka i Oslo øst, bor nygifte Maja Sandberg og Jørgen Sande Lysa. Her kan de se utover over by og fjord og har kort vei til alle hovedstadens fasiliteter. Store grøntområder, lekeplasser og lav blokkbebyggelse preger området. 

– Her skal vi bo for alltid, lover Maja og ser på Jørgen med et lurt smil. Han smiler tilbake – hjertens enig. 

Maja og Jørgen står ved vinduet og titter ut på 10-12 minusgrader og sol. De kjøpte leiligheten i 2019 og trives veldig godt.  

Fire år senere, i 2023 bestemte de seg for å gifte seg, men ønsket en lavmælt feiring med et lite knippe gjester og vigsel i Oslo rådhus. Fra første stund var de enige om én ting – de ville ikke be venner og familie om bryllupsgaver. I stedet ønsket de donasjoner til kreftsaken. 

Heldige som er friske og har alt vi trenger

Maja og Jørgen setter seg godt til rette i en grønn, moderne sofa. De forteller at de føler seg heldige som er friske og raske. At de har hverandre og ellers alt de trenger. 

Begge nærmet seg 40 år og var tydelige overfor familie og venner på at de ikke ønsket seg jeg flere ting. Men gjestene ga seg ikke så lett. De ville gi brudeparet «ett eller annet». Da kom idéen å be om gaver til kreftsaken. Begge hadde nemlig opplevd at kreftsykdom tok fra dem det som virkelig ga livet mening. 

Mistet nær venninne

Maja ser ned på fanget og tar en kort pause. Venninnen hennes, Helene, fikk kreft sommeren 2021 og døde bare et halvt år senere. Maja minnes en livsglad, nydelig og varm sykepleier.  

Det er ordentlig, ordentlig tungt at hun er borte, sier hun.  

Jørgen nikker. Han hadde også fått et nært vennskap til Helene. I tillegg mistet han faren sin til kreft etter lang tids sykdom. At bryllupsgavene skulle gå til kreftsaken ble et naturlig valg.

Fotograf: Privat/Nora Sandberg
Fotograf: Privat/Nora Sandberg

- Pengene kommer kreftrammede til gode

Jørgen jobbet selv i Kreftforeningen i drøye fire år og har med egne øyne sett hva pengene som samles inn, går til. Han ble imponert over hvor mye det betydde for de ulike brukerne av Kreftforeningens tilbud og hvor mange millioner som blir gitt videre til ulike kreftforskningsprosjekter.  

– Både venner, familie og kollegaer har fortalt at de var glade for å gi litt tilbake – å bidra til en viktig sak, sier Jørgen. 

"Jeg har sett hvordan pengene brukes og hvor viktig det er for folk"

Enkelt å administrere

Det var viktig for brudeparet at det skulle være lettvint for folk å gi. De oppga Kreftforeningens vipps-nummer i bryllupets Facebook-arrangement, samtidig som de ba om donasjoner merket «MJ bryllup». I etterkant fikk de en oversikt som viste innsamlet totalsum.   

– Gjestene var utelukkende positive, selv om enkelte hadde lyst å gi brudeparet en fysisk gave i tillegg. Folk var glade for å få bidra, alle som én, avslutter brudeparet.

Slik gjør dere det

Å ønske seg en gave til Kreftforeningen er enkelt, både for brudeparet og for gjestene. Etter feiringen mottar dere en liste over alle givere, slik at dere får anledning til å takke hver enkelt. Det oppgis ikke beløp for hver enkelt gave, men den totale summen som har kommet inn. 

Alle innsamlede midler bidrar til viktig kreftforskning og til en bedre hverdag for alle de som er berørt av kreft. På den måten blir både feiringen og gaven en del av noe større, og deres bidrag er med på å gi kreftrammede hjelp og mer tid sammen med sine nære og kjære. 

Skal du gifte deg, feire bursdag eller markere en annen stor dag?

Tagger