Toastmaster til bryllup: Dette går jobben ut på

Annonse:
Feras 6 mai GANT

Toastmaster til bryllup: Dette går jobben ut på

Mens noen spør en onkel eller bestevenn, booker andre profesjonelle. Er dere i tvil om hvordan dere velger toastmaster til bryllup? Og hva gjør du hvis du blir spurt om jobben – hva går egentlig denne ganske så viktige oppgaven for bryllupsdagen ut på? Her deler to proffe toastmastere sine beste tips – og fallgruver som bør unngås.

Tekst: Stine Nibe Ravneberget/Redaksjoenen

Foto: Unsplash

Mange har nok opplevd å være gjest i et bryllup med taler som strekker ut i det uendelige. Eller at en «artig» onkel tar seg et glass eller to for mye, og dermed forsømmer jobben sin totalt som toastmaster. Eller at talene spinner helt ut av kontroll, og bryllupsmiddagen blir et eneste stort rot uten struktur og orden.

Derfor velger stadig flere å booke profesjonelle toastmastere til bryllupet sitt.

Usikker på om dere skal gå for en bestevenn eller en proff, og hva oppgaven egentlig går ut på? Her deler to profesjonelle toastmastere sine beste tips og erfaringer.

Ekspert: - Ikke toastmasterens dag

Thomas Leikvoll har lang erfaring som tv-programleder, standup-komiker, konferansier og toastmaster til bryllup. Han har i tillegg skrevet boken Toastmaster og har mange gode tips til toastmasteren.

Han mener man bør tenke på at det er en ære og et ansvar å bli spurt om å være toastmaster.

– Husk at du blir spurt fordi brudeparet mener du er egnet, så da er du nok det. Ta oppgaven på alvor, og vær innstilt på å starte tidlig, forteller Leikvoll.

Ta oppgaven på alvor, og vær innstilt på å starte tidlig.

Tomas Leikvoll, foto: Per Heimly

– Mange fokuserer veldig på at de må være morsomme. Men en god toastmaster er en som får avviklet taler og mat med ro og uten at det hele tar for lang tid. Det er ikke toastmasterens dag.

– Forsikre deg om at du har en god kommunikasjon med kjøkkenet.

Også når det gjelder lengde på talene, har han god innsikt i toastmasterens oppgaver.

– Vær «streng» med talerne og gi på forhånd klar beskjed om hvor lang tid de har. 4 minutter er nok. Har man mer på hjertet, får de heller skrive et brev til brudeparet, sier han.

Dette bør en toastmaster til bryllup unngå

Leikvoll mener de vanligste fallgruvene er å miste kontrollen på talere og tiden.

– Personlig fraråder jeg å slippe til spontane talere.

– Toastmasteren bør også være forsiktig med alkoholen til middagen er over. Fulle toastmastere har ødelagt mang en middag.

Foto: Unsplash

Hva er grunnene til at brudepar booker profesjonelle toastmastere?

– I hovedsak for å sikre seg at det blir en profesjonell avvikling. En toastmaster som ikke har tilknytning til gjestene har enklere for å sette grenser og å komme med råd.

– Så er det selvsagt noen brudepar som ikke har en opplagt toastmaster-kandidat i vennekretsen.

Dette gjør den perfekte toastmaster

Thomas Bendiksen Dahlberg har over ti års erfaring som toastmaster til bryllup og har lagt over 100 oppdrag bak seg.

Han mener det er viktig å lage en god kjøreplan når man blir spurt om å være toastmaster.

– Med den erfaringen jeg har gjort meg de siste årene, er det mange ting som kan dukke uventet opp. For eksempel at mat blir forsinket, eller at den som skal holde tale må på toalettet – listen er lang. Eller at det skjer noe slik at hele kjøreplanen blir forskjøvet.

Så hva er dine tips og triks for å være den perfekte toastmaster?

– Velkomsten, middagen og bryllupsdansen har alle en unik plass i mitt hjerte. Velkomsten er førsteinntrykket, middagen er selve generalprøven og bryllupsdansen er tegnet på en sykt bra gjennomført dag fra alle parter.

– Å inkludere og bli inkludert er et hovedfokus for den perfekte toastmaster. Vi er ikke der for å feste. Vi er der for at brudepar og gjester kan ha en god fest, slik som de ønsker å ha den og et minne for livet. Samtidig skal vi ha såpass antenner, at vi ikke blir fremmedgjort i forhold til stemningen i lokalet.

100 Bryllup!
Thomas Bendiksen Dahlberg har over ti års erfaring som toastmaster til bryllup og har 100 vellykkede bryllupsoppdrag bak seg.

Tomas Leikvoll, foto: Per Heimly

– Proffe og tilstedeværende, med et fast øye på kjøreplanen, gjestene og rommet slik at brudeparet kan ha «beina på bordet» og nyte dagen til det fulle.

Så lenge du gjennomfører disse punktene, mener han det vil gå veldig greit for seg, og improvisering kan gjennomføres.

Flere fallgruver

Også Dahlberg mener alkohol er den fallgruven mange gjør.

– Som profesjonell toastmaster er ikke det noe som jeg gjør. Det er viktig å ha kontroll. Se for deg at hele selskapet er på vei ut for en etterlengtet pause, samtidig som servitører kommer inn med hovedretten. Da vet jeg om noen som blir skikkelig forbanna – nemlig kokken. Det er så mange elementer som ikke alle ser for seg, og da ordet viktig med kontroll og oversikt.

– Samtidig er en annen fallgruve å være (stand-up-) komiker hele kvelden. Det verste jeg kunne opplevd var at ingen lo av mine vitser. Derfor har jeg min egen hemmelighet på hvordan stemningen kan «ta og føles på».

Hva tenker du er grunnen til at brudepar booker profesjonelle toastmastere?

– I første omgang er det nok at de føler seg mer trygge på en som har gjort det mange ganger før, og samtidig har fått fine og gode anbefalinger med seg.

– Det kan også være at brudeparet ønsker at alle har fått «fri» og kan nyte dagen. Jeg ser mange som bruker en bror eller onkel. Det er bra det, men jeg tror nok de fleste setter pris på å få feiret dagen i lag med sine nærmeste.

DRØMMEJOBBEN? Dahlberg på jobb i et bryllup som toastmaster. Foto: Lene Fossdal

Dette koster en profesjonell toastmaster til bryllup

Vurderer dere å booke en proff toastmaster og lurer på hva det kan koste?

Thomas Leikvoll tar mellom 15.000 og 25.000 kroner for jobben som toastmaster til bryllup, avhengig av hvor og hvor lang tid det tar.

– Da tar jeg flere møter med brudeparet først, og har all kommunikasjon med talere i planleggingen og under middagen. Så må jeg selvsagt også lære noe om hver enkelt taler, slik at de får en personlig introduksjon.

Leikvoll kan bookes som toastmaster på [email protected]

Thomas Bendiksen Dahlberg tar 15. 000 kroner, inkludert alle kostnader. Da ligger det rundt seks timer forarbeid og rundt ti timer på selve bryllupsdagen, totalt 16 timer.

Han setter da aller først opp enten et møte eller en samtale med brudeparet og finner kjemien. Dahlberg setter sammen kjøreplan, lager en rød tråd som skal danne den perfekte bryllupsdagen, oppretter dialog med selskapslokale, musikk, catering og annet. I tillegg til utførelse som toastmaster på dagen og kvelden, middag, dans og kaker.

For mer info om Dahlberg og booking, sjekk ut toastmasteribergen.no.

Tagger