Alt du bør vite om forlovelsesring med diamant

Annonse:
Feras 6 mai GANT

Alt du bør vite om forlovelsesring med diamant

Ønsker du å fri eller bli fridd til, men er usikker på valg av forlovelsesring og diamant? Her er den ultimate guiden - laget i samarbeid med Thune.

Visste du at verdien til en diamant bestemmes ut i fra fire kategorier? Det er diamantens farge, dens klarhet, hvordan diamanten er slipt og hva den veier. Dette omtales ofte som de fire C’ene: Cut, Colour, Carat og Clarity.

Anne Skjefstad er produktsjef hos Thune. Vi ba henne forklare oss hva dette vil si, og hva man bør tenke på når man skal velge forlovelsesring med diamanter.

Diamantens slipeform

 Den mest synlige av disse kategoriene for oss smykkeelskere er C’en «Cut » som betyr hvordan og hvilken fasong diamanten er slipt til.

– Det finnes mange typer slip på diamanter. Klassikeren er brilliant cut, som er regnet for å være den beste slipen en diamant kan ha. Med brilliant cut vil diamanten nemlig reflektere lyset på en optimal måte, og man vil kunne se alle regnbuens farger i stenen, forteller produktsjef Anne Skjefstad hos Thune.

– En annen populær diamantslip er princess cut. Her er slipeformen firkantet og diamanten har da rette kanter. Dette gir ringen et tidløst og klassisk uttrykk. Kombinerer du dette med brillianter, får du et veldig lekkert uttrykk, understreker hun.

Diamantring med princess cut og brillianter i gult gull

Thune

Den fargeløse fargen...

Ja, for når det kommer til diamanter er det nettopp fravær av farge som er det optimale.

De mest sjeldne diamantene er nemlig de som er fargeløse, og vurderingen av «Colour» går med det ut på å vurdere diamantens gulskjær, eller mangel på.

– Her bruker man et system av bokstaver. Øverst på tabellen finner vi R som står for River. Dette er den mest sjeldne av alle diamanter da stenen er helt fargeløs, forklarer Anne.

– Videre har vi TW og W, som står for Top Wesselton og Wesselton. TW er sjelden hvit, og Wesselton er hvit. Videre har vi TCr, såkalt Top Crystal. En Top Crystal og Crystal er lett tonet hvit, mens Top Cape er tonet hvit.

Diamantring i hvitt eller gult gull - Eternity Siena

Thune

Hvor mange carat?

Dette er et spørsmål som ofte blir stilt på filmer, hvor forloveden da som regel svarer med et svimlende tall. Jo større carat, jo dyrere og mer sjelden er nemlig ringen.

– 1,00 carat er det samme som 0,2 gram, og størrelsen på caraten vil derfor også avgjøre selve størrelsen på diamanten, forklarer Anne.

En diamant på 2,95 mm i diameter, vil være av 0,10 carat, en diamant på 3,35 mm er 0,15 carat – og oppover. En svært stor diamant vil være av 2,00 carat og da ha en diameter på hele 8,20 mm.

Princess Cut-ring med diamanter på til sammen 1,10 ct

Thune


Visste du at...
En diamant er et naturlig mineral, og hver diamant er helt unik!

Diamant - klart det!

For det blotte øye vil alle diamanter se nokså klare ut, men med en lupe vil man derimot kunne se at diamanter ofte har såkalte inneslutninger ved seg.

På diamantspråket bruker man derfor ordet «lupe-ren», forkortet F og IF, som den diamanten med størst klarhet.

Videre på skalaen finner vi VVS og VS som betegner «meget små inneslutninger» og SI for «små inneslutninger».

Til sist har vi P1, P2 og P3 står for Piqué hvor P3 er den med størst inneslutninger – og med det den laveste graderingen når det kommer til en diamants klarhet.

Så med denne informasjonen – er du nå klar for å gå over på design av forlovelsesring og diamant!

Enstensringer

Den absolutt bestselgende forlovelsesringen hos Thune er en klassisk enstensring i Elegance-kolleksjonen.

– Dette er en elegant og solid modell hvor diamanten er av topp kvalitet. Den passer også fint ved siden av en giftering på sikt. Nå får du også denne klassiske modellen med sidediamanter på ringskinnen for et enda mer eksklusivt uttrykk, kan Anne, fortelle oss.

Thune

Elegance Exclusive diamantring 0,70 ct

«Tips!

Fortvil ikke, du kan alltids endre størrelsen på diamanten i etterkant! Det fungerer slik at Thune tar din diamant i innbytte, og betaler tilbake dagens pris på diamanten.

PS: Dette gjelder kun for Elegance by Thune-kolleksjonen. Les mer om ordningen her. «

Eternity- ringer

En forlovelsesring som har diamanter rundt enten halve eller hele ringen kalles Eternity-ring. Dette har blitt svært populært de siste årene, da de er både passe diskret og moderne.

Ringens evige sirkel er et godt symbol på evig kjærligheten. Når ringen i tillegg er fattet med kjærlighetens sten – diamanten – blir den det perfekte uttrykk for deres sterke følelser. Eternity by Thune- kolleksjonen kommer i tre vakre design med ulik størrelse på diamantene.  

Eternity-ring - Positano 0,50 ct

Thune

«PS:

Pass på at du kjøper sertifiserte diamanter. Dette sørger for at diamanten er laget under konfliktfrie forhold. Alle diamantene til Thune er sertifisert under Kimberley-prosessens retningslinjer.

Les mer om Kimberley-prosessen her.«

Hva bør en forlovelsesring med diamant koste?

En moderne myte er at man skal bruke tre månedslønner på gifteringen og forlovelsesringen, men dette kan vel ikke fremdeles være relevant?

– I USA er det fremdeles tradisjon for å bruke minimum tre månedslønner på forlovelsesringen, men i Norge følger vi, heldigvis, våre egne regler. Det er selvfølgelig stor variasjon i hvor stort budsjett man har, og det er mange også her hjemme som ønsker å legge mye i forlovelsesringen, forteller Anne hos Thune.

Men hva er det mest vanlige å gi for en klassisk forlovelsesring med diamant?

– Hvis jeg skal gi et estimat, er det mange som velger en forlovelsesring som koster mellom 15.000 og 45.000 kroner. Gjør man det, får man en vakker ring som vil gi mye glede, avslutter Anne.

Tips! Ønsker du en helt unik forlovelsesring med diamant? Vel, det er mulig å få ringen spesiallaget. Ta direkte kontakt med Thune på [email protected]

Tagger